Hvordan er en port til kemo indsat?

Formål

Kemoterapi er en fælles behandling for patienter med kræft. Det er designet til selektivt at ødelægge celler, der deler meget hurtigt. Fordi kræftceller opdeles hurtigere end normale celler, vil de blive mere påvirket af kemoterapi. De fleste kemoterapeutiske midler kan ikke tages oralt, fordi de enten absorberes dårligt af fordøjelseskanalen eller fordi kroppen inaktiverer dem efter indtagelse. Som følge heraf gives mange typer kemoterapeutiske lægemidler intravenøst. Den mest effektive måde at administrere disse lægemidler på er at injicere dem i den overlegne vena cava vein lige over hjertet, så stoffet pumpes hurtigt og effektivt gennem kroppen. Fordi kemoterapi ofte gives flere gange om ugen, og det kan være svært at injicere disse lægemidler i store årer, kan en port installeres for at gøre indsprøjtningerne nemmere.

Portinstallation

Generelt anses installationen af ​​en port for kemo at være en forholdsvis lille kirurgisk procedure og kan gøres som en ambulant procedure med lokalbedøvelse og “bevidst” sedation (dvs. patienten bliver aldrig bevidstløs). Proceduren begynder med desinfektion og følelse af det område, hvor havnen vil blive placeret (typisk det øverste bryst). Så indsættes en stor nål i brystet. Denne nål anvendes derefter som en ledning for at tillade et kateter (hvilket er et lille rør), der skal gribes ind i den overlegne vena cava. Dette kateter er fastgjort til porten, som derefter forbliver uden for kroppen. Nålen fjernes derefter, og porten er på plads.

Risici

En risiko for, at en port til kemo gaver er, at det kan tillade bakterier adgang til kroppen, hvor det kan forårsage en alvorlig infektion. Selvom risikoen for dette er relativt lav, er patienter, der modtager kemoterapi, allerede svækket af kræft og behandling, og disse infektioner kan være livstruende. Havnen kan også få blodet omkring det til at størkne, hvilket ikke kun kan forårsage blodpropper, men kan også blokere for havnen. Det er derfor, hver gang porten bruges, skal den vaskes ud med saltvandsløsning samt heparin, som er en blodfortyndende medicin. Under indførelsen af ​​porten er der også risiko for at beskadige venen eller punktere lungerne, så patienten skal overvåges efter proceduren.