Liste over kraniale nerver

1 – Den Olfactory Nerve

Der er 12 parrede kraniale nerver, der afslutter kraniet under hjernens overflade, der strækker sig til forskellige dele af hovedet, halsen, brystet og maven. Kraniale nerver består af tre nerve typer: motor nerver, der sender et impuls signal til en muskel, sensoriske nerver, der overfører sensationer fra kroppen tilbage til hjernen og autonome nerver med både motoriske og sensoriske komponenter, der overvåger og styrer viscerale funktioner såsom salivation , Hjertefrekvens og intestinal bevægelse. De kraniale nerver er nummereret en til tolv og er omtalt med enten deres navn eller nummer.

2 – Den Optiske Nerve

Den lugtende nerve er en sensorisk nerve, der modtager og overfører lugtesansen fra næsen og bihulerne tilbage til hjernen. Den er placeret under hjernens frontallober og perforerer kraniet på cribiformpladen.

3 – Den Oculomotoriske Nerve

Den optiske nerve er en sensorisk nerve, der er ansvarlig for synet. Det overfører signaler fra nethinden i øjet tilbage til den visuelle cortex i hjernens bageste lobes, der går gennem kraniet gennem optisk kanalen.

4 – Den Trochlear Nerve

Den oculomotoriske nerve går gennem kraniet gennem det overordnede orbitalfissur og er både en motor og autonom nerve. Motordelen overfører signaler fra hjernen, der resulterer i øjenbevægelser. Den autonome del styrer indsnævring og dilation af pupillen og forhindrer det øvre øjenlåg i at hænge.

5 – Trigeminalnerven

Den trochleære nerve er en motorisk nerve, der sender signaler fra hjernen, hvilket får øjet til at bevæge sig i nedadgående og indadgående retning. Den trochleære nerve går også gennem kraniet gennem det overordnede orbitalfissur.

Trigeminusnerven er den største af de 12 kraniale nerver og er både en motor og sensorisk nerve. Motordelen af ​​trigeminusnerven er ansvarlig for kæbebevægelse og tygning, mens den sensoriske del af nerveen giver sensation af berøring over ansigtet såvel som på overfladen af ​​øjet. Der er tre hovedgrener af trigeminusnerven – den oftalmiske gren, den maksillære gren og den mandibulære gren, som hver krydser kraniet på forskellige steder.

6 – The Abducens Nerve

7 – Facial Nerve

Abducensnerven er en motorisk nerve, der er ansvarlig for lateral eller udadgående øjenbevægelse. Det krydser kraniet gennem det overordnede orbitalfissur.

Ansigtsnerven krydser kraniet gennem den indre hørskanal og har alle tre nerve type komponenter – motor, sensorisk og autonom. Motordelen er ansvarlig for ansigtsbevægelser og udtryk, samt nogle muskler dybt i nakken. Den sensoriske del er ansvarlig for registrering af smag på de forreste to tredjedele af tungen. Den autonome del overvåger og styrer fugt i øjnene såvel som salivation.

Den auditive nerve er også kendt som den vestibulokokleære nerve og har både sensoriske og autonome nerveegenskaber. Den cochleære del er sensorisk, innerverer det indre øre og er ansvarlig for at høre. Den vestibulære del er autonom, inderverer en anden del af det indre øre og er ansvarlig for sans for balance. Den auditive nerve forlader også kraniet via den indre lydkanal.

Den glossopharyngeale nerve forlader skalen via jugulære foramen, der bærer motor, sensoriske og autonome nerve typer. Motordelen indeserer muskler i nakken, der er ansvarlige for at sluge og tale. Den sensoriske del overfører smag og berøring fra den bageste en tredjedel af tungen såvel som følelse af en del af øret. Den autonome del overvåger og styrer dilatation af en del af carotidarterien i nakken og derved påvirker blodtrykket.

8 – Den Auditive Nerve

9 – Glossopharyngeal Nerve

10 – Vagus Nerve

Vagusnerven forlader også kraniet gennem jugulære foramen og er også sammensat af motoriske, sensoriske og autonome nervetyper. Motordelene inderverer halsens muskler, der hjælper med at sluge og tale. Vagusnerven leverer sensoriske oplysninger fra halsen og er ansvarlig for gagrefleksen. Den autonome del udvider nerver til regioner i aorta i brystet, der overvåger blodtryk og til nerver i underlivet, der overvåger og styrer tarmfunktionen.

11 – Den Spinal Accessory Nerve

Den spinal tilbehørsnerven er en motorisk nerve, der innerverer og forårsager bevægelse af sternocleidomastoidmuskel i nakken og trapezius musklerne i overkroppen, hvilket resulterer i rykker. Den forlader også kraniet via jugulære foramen.

Den hypoglossale nerve er en motorisk nerve, der indtager musklerne i tungen, der er ansvarlig for tunge bevægelse. Det krydser kraniet gennem hypoglossalkanalen.

12 – The Hypoglossal Nerve