Ben aneurysm symptomer

Oversigt

En aneurisme henviser til et dilateret segment af en arterie forårsaget af svaghed og udtynding af væggen. Leg-aneurysmer er relativt sjældne, men forekommer hyppigere end arm-aneurysmer. De fleste benaneurysmer udvikler sig i poplitealarterien, som går forbi knæet før forgrening for at levere blod til underben og fod. Iliofemoral aneurysmer involverer de store arterier, der går ind i benet ved dets knudepunkt med hofte og er endnu mere ualmindelige. De fleste benaneurysmer forårsager ingen symptomer, især hvis de er små. Når symptomer udvikler sig, forekommer de typisk på grund af aneurysmen, der komprimerer nærliggende strukturer, eller dannelsen af ​​en blodpropp i den dilaterede arterie.

Pulserende masse

Fordi de fleste benaneurysmer ikke forårsager symptomer, går de ofte ubemærket til komplikationer udvikler sig. En smerteløs pulserende masse – som adskiller sig fra en normal arteriel puls – kan imidlertid komme under en persons opmærksomhed eller hans læge. En popliteal aneurisme kan forårsage en sådan masse bag knæet, hvorimod en iliofemoral aneurysmemasse ville være placeret mod midten af ​​krøllet ved krydset af lår og hofte. Pulsationen i massen kan føle sig usædvanlig for din læge på grund af lille Vibration forårsaget af turbulent blodgennemstrømning i aneurysmen. Lytte til massen med et stetoskop kan bekræfte denne turbulente strømning, som ofte producerer en swooshing lyd kaldet en bruit.

Legpine og unormale følelser

Et benaneurysme, der komprimerer en nærliggende nerve, kan føre til prikken, følelsesløshed, en brændende fornemmelse eller skydebesvær. Disse følelser opstår typisk nær aneurysmstedet og udstråles nedad. Muskel svaghed kan også forekomme på grund af kompression af motoriske nerver. Opnåelse af knoglesmerter kan forekomme, hvis aneurisme er stor nok til at komprimere nærliggende knogler i benet, selv om dette ikke er almindeligt. Legesmerter kan også udvikle sig, hvis blodpropper dannes inden for aneurisme – en hyppig forekomst – og begrænser blodtilførslen til Området af benet ud over clot. Denne type smerte, kendt som iskæmisk smerte, forværres typisk med aktivitet og aftager med hvile, hvis arterien ikke er helt blokeret. Pludselig, alvorlig bensmerter kan signalere fuldstændig obstruktion af en benarterie ved en aneurysmafledt blodprop eller brud på aneurysmen, der begge kræver nødhjælp.

Hævelse og misfarvning

Hovedarterier og blodårer kører gennem benet i umiddelbar nærhed. En stor arteriel ben-aneurisme kan komprimere nærliggende årer og forårsage pooling af blod på grund af delvis blokeret udstrømning. Dette kan føre til hævelse af benet eller ødem under aneurysmstedet. Ødem er typisk mest mærkbar i ankel og fod, og kan forårsage, at en sko er usædvanlig stram. Langvarigt ødem relateret til venerobstruktion kan forårsage rødbrun hudfarvning af det berørte ben. Med betydelig forhindring af arteriel blodgennemstrømning i et ben på grund af en aneurysmrelateret blodprop kan huden forekomme usædvanligt bleg eller blålig. I nogle mennesker afbrydes små stykker af blodproppen i aneurysmen og hænger i små arterier af fødder eller tæer, hvilket forårsager lokaliseret blå eller lilla misfarvning.

Advarsler og forholdsregler

De fleste ben-aneurysmer forårsager ingen symptomer og kommer til at falde tilfældigt. Men hvis du udvikler tegn eller symptomer, der kan indikere et benaneurysme, skal du kontakte lægen så hurtigt som muligt. Da symptomerne på et benaneurysme ikke er specifikke, har du muligvis ikke denne betingelse. Men det er vigtigt at blive evalueret omgående, så passende behandling kan begynde. Søg efter akut lægehjælp, hvis du oplever pludselige, alvorlige smerter i benet. Dette kunne signalere fuldstændig obstruktion af blodgennemstrømning til benet på grund af en blodprøve eller ruptur af aneurysmen – begge kan nødvendiggøre amputation, hvis de ikke behandles straks.; Anmeldt og revideret af: Tina M. St. John, M.D.