Hvordan giver glukose energi?

Introduktion

Din krop har brug for glukose for at få energi til at fungere. Glukose opnås af kroppen ved at spise kulhydrater. I hvert gram kulhydrater du forbruger er der fire kalorier værd at energi. Når de er smittet ind i kroppen, nedbryder de specielle enzymer i fordøjelsessystemet de kulhydrater, du har spist i simple sukkerarter kaldet glucose. Denne nedbrydningsproces gør det muligt for kroppen at få adgang til kalorierne af energi indeholdt i kulhydratet.

Insulin

Efter at have spist et måltid går kroppen til arbejde for at nedbryde kulhydraterne for at producere glukose. Denne glukose frigives i blodbanen og hæver blodsukkerniveauet. For at cellerne skal få adgang til glukosen i blodbanen, skal din bugspytkirtel producere et hormon kaldet insulin. Da blodglukoseniveauerne begynder at stige, udløses bugspytkirtlen for at frigive insulin ind i blodbanen. Uden insulin kan cellerne ikke absorbere den nødvendige glukose for at opnå energi. Problemer med insulin forekommer enten fordi der ikke er nok insulin, der produceres af kroppen, eller hvis cellerne er blevet resistente over for insulin. Disse problemer er symptomer på en sygdom kaldet diabetes. Hvis der ikke produceres tilstrækkeligt insulin, kan dette resultere i et dramatisk lavt blodglukoseniveau, hvilket efterlader cellerne ude af stand til at producere nok energi til at overleve. Hvis cellerne bliver resistente overfor insulin, kan dette resultere i for meget glukose, der cirkulerer i blodbanen, hvilket kan forårsage alvorlig skade på kroppens blodkar.

Receptorer

Hver celle i din krop har specielt udstyr på dem, der kaldes insulinreceptorer. Når disse receptorer kommer i kontakt med insulin, er de i stand til at binde sig til det. Denne binding virker som en nøgle til at låse op cellens evne til at trække glukose ud af blodbanen og ind i cellen selv. Dette gøres gennem glucosetransportørmolekylerne i cellemembranen.

Celle Metabolisme

Når glukosen er kommet ind i cellen, arbejder cellen for at forbrænde glukosen for at skabe energi. Dette sker gennem en proces kaldet aerob metabolisme. Under aerob metabolisme trækkes ilt fra blodet og ind i cellen med glukosen. Mitokondrier bruger oxygenet til at forbrænde glukosen i varmeenergi og adenosintrifosfat (ATP). ATP bruges derefter til at gemme eller frigive den producerede energi afhængigt af cellens behov.