Hvordan er hårfarve bestemt?

Påvirkende pigment

Hårfarve bestemmes af to forskellige former for pigment: eumelanin (som er den største indflydelse) og phenomelanin. Eumelanin er et sort pigment, og phenomelanin er et rødt eller gult pigment. Hårfarve bestemmes af tre faktorer, der har at gøre med pigmenter: Hvor meget pigment er til stede, i hvilken grad en eumelanin eller phenomelanin er til stede og hvor tæt sammen melanin (Pigment) granulat er. Jo mere eumelanin en person har, jo mørkere bliver hans hår. Eumelanin består af melanocytter, som er celler, der giver hud og hår sin farve. Det er grunden til, at mennesker med blondt hår ofte har lysere hud, mens meget mørkhårede mennesker har mørk hud.

Forældre gener

Hver forælder bidrager med fire hårfarvegener, for i alt otte gener. Eumelanin-gener er ikke recessive eller dominerende. I stedet er et eumelanin gen enten “off” eller “on”. Ved hjælp af det repræsentative bogstav “E” vil et stort E eksempelvis være et “on” gen, mens et lille bogstav e vil være et “off” gen. Moren bidrager med Eee mens faderen bidrager med EEEE. Resultatet for barnet vil være EEEEEEee, hvilket betyder, at et barn vil have mørkt hår. Jo flere “on” -gener et barn modtager, jo mørkere vil den resulterende hårfarve være, og jo strammere granulerne vil blive pakket sammen. Phenomelanin overføres via et andet gen kendt som en allel. Kun europæiske amerikanere bærer dette gen. Hvis en forælder har disse alleler (især hvis hun har blond eller rødt hår), vil disse alleler sandsynligvis blive videregivet. Men hvis en betydelig mængde eumelanin er til stede, vil dette blive udtrykt mere end phenomelanin.

Slutresultat

Fordi hårfarvegener er additiv snarere end dominerende eller recessiv, kan et barn have en helt anden hårfarve fra sine forældre. Forældre med meget let eller meget mørkt hår har dog sandsynligvis et stort antal “off” eller “on” hårfarvegener. Andre eksempler på gener, der ikke er dominerende eller recessive, omfatter hårtekstur (krøllet, bølget, lige) og blodtype. Resultatet af disse gener er en hårfarve, der bestemmes af de tre ovennævnte faktorer. Sort hår indeholder de fleste eumelaningranuler og gør dem derfor tættere pakket. Rødt hår indeholder høje mængder af phenomelanin, der er løst pakket. Meget blondt hår har den mindste mængde pigment, de minste granulater og de fjerneste granulater.